dimarts, 5 de novembre del 2013

Lewis Carroll

BIOGRAFIA LEWIS CARROLL:




(Charles Lutwidge Dogson; Daresbury, Regne Unit, 1832-Guildford, 1898)


Lògic, matemàtic, fotògraf i novel·lista britànic. Després de llicenciar-se en el Christ Church (1854), va començar a treballar com a docent i a col·laborar en revistes còmiques i literàries, adoptant el pseudònim pel qual seria universalment conegut. En 1857 va obtenir una plaça com a professor de matemàtiques.




En 1862, en el curs d'un dels seus passejos habituals amb la petita Alice Liddell i les seves dues germanes, filles del Christ Church, els va relatar una història fantàstica, «Les aventures subterrànies d'Alicia». El llibre es va publicar en 1865, amb el títol d'Alicia al país de les meravelles; ell mateix va pagar l'edició, que va anar un èxit de vendes i va rebre els elogis unànimes de la crítica, factors que van impulsar a *Carroll a escriure una continuació, titulada A través del mirall i el que Alicia va trobar allí (1871).

La peculiar combinació de fantasia, disbarat i absurd, al costat d'incisives paradoxes lògiques i matemàtiques, van permetre que les obres es convertissin alhora en clàssics de la literatura infantil i en intel·ligents sàtires morals, plenes d'anotacions filosòfiques i lògics, encara que naturalment per a un públic adult i atent.

D'altra banda, han estat objecte de diverses especulacions les tendències sexuals de Carroll, sobretot referent a les seves nombroses amistats amb nenes, a les quals agradava de fotografiar en les posis més variades, abillades amb multitud de vestimentes, i fins i tot nues.


Va escriure també poesia, camp en el qual destaca en la seva producció el poema narratiu "La caza del snark", plagat també d'elements fantàstics. A més de diversos texts matemàtics, va ser autor de treballs dedicats a la lògica simbòlica, amb el propòsit explícit de popularitzar-la, en els quals apunta la seva inclinació per explorar els límits i les contradiccions dels principis acceptats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada